Nanurinos : cheese cake

16 March 2011

cheese cake


 ehem3..okeh,ari nih aku nak share resepi CHEESE CAKE..nyum..nyum..penat cari kat pak cik google..akhirnye ku ketemui jugak resepi itu..yeeeah!mari kite mulakan..
250 gram cream cheese
200ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon (perahan buah lemon)
3 sudu besar tepung gandum/jagung
2 biji telur
90gram gula /8 camca besar

Cara-cara: 
       
1.        1. Panaskan oven 170 degree.sapukan Loyang dengan butter or kertas minyak(oven paper)
2.       2. Mixer/blender semua bahan2
3.       3. Masuk dalam Loyang & bakar selama 40 ke 45 minit
4.      4. Selepas 30 minit,bolehla letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus
5.       5. Bila sejuk,simpan dalam peti ais semalaman.

**untuk resepi nih,aku menggunakan plain yogurt.then,aku tak letak pun jus lemon tu.sebabnye,plain jogurt tu dah memang masam,kalo di tambah ngn lemon,maka...beeertambah masam la kek tu nanti..

***Fresh cream jugak boleh di tukar dengan wipping cream

****Aku menggunakan teknik waterbath,agar tekstur menjadi lembut dan tidak merekah..
~teknik waterbath~


cara membuat sangat simple..amek semua bahan..blender..senangkan..tp nak cari bahan tu agak leceh jugak la..huhu..tak kisah la,akhirnye aku berjaya membuat kek tersebut (^_^)






1 comment:

anak nelayan said...

tewittewit~~~~
anda lupa nak mension pasal topping perasa beluberi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nanurinos Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign