Nanurinos : PENGEDAR SHAKLEE KLUANG:MAKANAN YANG MENGGALAKKAN PENGELUARAN SUSU IBU

17 October 2014

PENGEDAR SHAKLEE KLUANG:MAKANAN YANG MENGGALAKKAN PENGELUARAN SUSU IBU


Saya antara golongan ibu yang kurang bernasib baik untuk mempunyai susu yang banyak secara semulajadi.eh tapi tu tak jadi masalah buat saya,yang penting saya kena usaha kannnn?Teringat masa lepas bersalin ishqa setahun lalu,susu badan tak keluar langsung! Ishqa lahir lebih kurang pukul 6 petang.pukul 9 malam baru di tolak masuk ke dalam wad.sepanjang malam anakku tak dapat susu,menangis kuat..sampai nurse tegur dr jauh “anak sape yang menangis tu,bagi susu awak cepat,jangan biar baby haus”.perasaan ketika tu hanya allah je yang tahu.bukan aku tak nak bagi,tapi susu tak keluar.nasib baik bawak air zam zam,saya letak sikit2 di bibir dan lidah ishqa,maafkan mama sayang!

saya ambil masa 3 hari untuk keluarkan susu.itu pun puas bidan urut..alhamdulillah,ada jugak rezeki anak. Antara cara untuk menambah susu badan adalah melalui pemakanan.jadi sepanjang tempoh berpantang,hari2 saya amalkan pemakanan yang boleh menghasilkan banyak susu.berikut adalah apa yang saya amalkan untuk menghasilkan susu yang meriah.

Lobak putih - Sesuai dimasak sup bersama daun kucai dan ikan bilis.  Boleh juga dikikis dan direndam di dalam air suam sebelum diminum begitu sahaja.

Sawi – di masak air,atau orang jawa cakap masak bening.hehe

Bayam – biasanya orang2 tua tak bagi dalam pantang makan bayam.katanya bayam sejuk,nanti baby boleh kena kembung perut.sebenarnya boleh je,tapi ambil dalam kuantiti yang sedikit.then tengok pada baby,kalau keadaannya okey,esok2 boleh makan bayam lagi!

Buah longan kering - Rebus longan kering bersama kurma kering, kismis atau barli.  Lebih sedap jika dimasukkan sedikit gula merah.

Kurma - Makanan sunnah yang kaya dengan pelbagai khasiat, di antaranya adalah protein, serat, glukosa, vitamin A, vitamin C, sodium dan potassium.  Ia juga kaya dengan zat besi dan membekalkan kalori segera yang diperlukan terutamanya buat ibu menyusu
 
Halba - Rendam sedikit halba dengan air suam dan minum airnya.  Boleh juga diletakkan di dalam masakan seperti sup, kari atau nasi.

Habbatus sauda - Salah satu makanan sunnah yang diamalkan Rasulullah.  Amat berkhasiat sehinggakan Rasulullah pernah bersabda bahawa ia berupaya mengubati pelbagai penyakit kecuali maut.  Boleh didapati dalam bentuk kapsul.

Kacang soya - Makanan berasaskan kacang soya seperti air soya, tempe atau tauhu diketahui umum berupaya menambah pengeluaran susu ibu.

Pengambilan Air
Haruslah diingat bahawa ibu menyusu mestilah kerap meminum air kosong supaya tidak mengalami dehidrasi atau kekurangan air dalam badan.  Dehidrasi boleh membuatkan susu ibu menjadi kurang.  Oleh itu, ibu menyusu haruslah meminum air masak (plain water) sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

Pemakanan seimbang
Pemakanan ibu menyusu haruslah seimbang seperti mana yang disarankan dalam piramid kesihatan.  Lebihkan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan dalam diet seharian.  Selain matlamat menyusukan bayi, para ibu haruslah menjaga kesihatan diri.

Tips milk booster:

•Pastikan ibu minum 3-4 liter sehaari. Jangan risau,kita tak akan gemuk minum air, malah makin kurus. Tak percaya? Cubalah.

•Pastikan mengambil makanan berzat. Jangan makan ikan bilis semata-mata. Pelbagaikan menu dengan ikan yang selamat diambil semasa berpantang, contohnya ikan tenggiri dan banyakkan makan sayur.

•Pastikan pengambilan makanan yang berupaya menambahkan penghasilan susu seperti kurma, air halba, susu dan horlicks. Lain orang lain makanan penggalak susunya. Jadi, kenalpasti makanan apa yang boleh banyakkan susu.

•Cara paling mudah, ambilah Supplement Penyusuan, yang sememangnya melengkapkan tubuh anda dengan semua zat dan nutrisi yang diperlukan semasa berpantang.


gambar: Google

Apa pilihan set berpantang korang?saya pilih set berpantang shaklee! Nak tau kelebihannya?jom saya kongsi info:


1.Membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka kerana adanya zink dalam set ini. Selain mempercepatkan proses penyembuhan luka, ia membantu mengurangkan rambut gugur yang lazimnya dialami oleh ibu dalam pantang.

2.Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)
Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

ESP membantu memekatkan susu, memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal.

3.alfalfa sebagai medium pelawasan semulajadi kerana ianya kaya dengan fiber. Bukan sahaja membantu pembuangan yang lebih mudah malah ianya adalah sebagai galagtague iaitu sebagai penggalak susu. Secara tidak langsung boleh membantu penghasilan susu badan yang lebih lancar.

4.Vitamin C yang berfungsi memulihkan sel-sel badan, memberikan seri pada wajah si ibu (bukan susuk tau heehe) yang pucat dan kurang berseri semasa dalam pantang.Kandungan Vitamin C memainkan peranan penting dalam penghasilan kolagen yang dikenali boleh menganjalkan kulit.

5.B Complex yang membantu menghindarkan stress pada ibu dalam pantang. Jangan sampai kita mengalami gila meroyan pulak dalam masa berpantang ini. 

6.Vitalea yang berfungsi sebagai multivitamin kepada ibu. Ibu berpantang akan rasa lebih bertenaga dalam menguruskan anak. Faham-faham sahaja lah cabaran berpantang memerlukan ibu cergas dan sihat.




*** vitamin Shaklee boleh di ambil seawal 2jam selepas melahirkan baby. Sangat  mudah hanya telan beberapa biji vitamin dan akan dapat rasakan kesegaran badan dalam masa yang singkat.No more jamu-jamu.hihi*



Berminat nak jana income dengan Shaklee? Nak ada bisnes side income yang mampu jana 3-4-5 angka? Tiada yang mustahil bersama Shaklee. Hubungi saya ; Telefon : 012.799.5298 email : nanurinos@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nanurinos Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign